Internet via glasvezel groeide minder hard in 2014
Het afgelopen jaar is het aantal Nederlandse huishoudens met internet via glasvezel minder hard gegroeid ten opzichte van 2013. Goed nieuws is dat in november wél voor het eerst de grens van 750.000 glasvezelabonnees werd gepasseerd. Dat blijkt uit cijfers van Telecompaper FTTH Monitor.
Veel internetaanbieders maken al geruime tijd reclame voor internet via glasvezel. Ondanks hun inspanningen is het aantal glasvezelabonnees in het afgelopen jaar achtergebleven. De oorzaak hiervan lijkt voornamelijk te liggen in de hoge kosten voor de aanleg van glasvezelverbindingen. Ook de hogere kosten voor de abonnees zelf spelen een duidelijke rol.
Glasvezel of kabel
Een abonnement op internet via de glasvezelkabel is dan ook duurder dan internet via de kabel of ADSL. Althans zo lijkt het. Wanneer een abonnement wordt aangeboden onder dezelfde voorwaarden als bij een kabelabonnement, dan zijn de kosten vrijwel gelijk. Het zijn veelal de extra diensten in een glasvezelpakket, zoals bijvoorbeeld Spotify, FOX Sports en een helpdesk, die een abonnement duurder maken.
Naast de extra mogelijkheden die glasvezel biedt, is er nog een ander voordeel. De capaciteit aan bandbreedte en de daarbij behorende uploadsnelheid. In tegenstelling tot kabel en ADSL biedt glasvezel een uploadsnelheid die even hoog is als de downloadsnelheid. En dat heeft voordelen bij bijvoorbeeld het verzenden van grote bestanden of het online kijken van films en TV-programma’s.
Overstappen
Een ander verschil tussen de twee internetabonnementen is dat kabelaanbieders zowel het netwerk beheren als de diensten die zij daarbij aanbieden. Ook is er op de kabel in een regio maar één aanbieder actief. Het glasvezelnetwerk is echter een open netwerk. Daarbinnen kan en mag iedere glasvezelaanbieder zijn diensten aanbieden.
Dat betekent voor jou als consument dat je kunt kiezen uit verschillende aanbieders. Ook wanneer je niet tevreden bent over de dienstverlening of wilt besparen op internetkosten behoort overstappen dus tot de mogelijkheden.
Bron: Telecompaper