Ga naar overzicht

Kiezen voor een groen energiecontract: zo makkelijk is het!

27-01-2021 18:45

Groene energie, duurzame energie, zonne-energie, windenergie… Hoe je het ook noemt: energie uit hernieuwbare bronnen is beter voor het milieu én voor de wereld. Kies je bewust voor een energiecontract met groene energie dan kies je voor een groene toekomst. Maar welke energieleverancier en welke groene energie past bij jou?

Tegenwoordig is groene energie voor vrijwel iedereen een bekend begrip. We hebben er op z’n minst allemaal wel eens van gehoord. Er zijn dan ook veel energieleveranciers die groene energie aanbieden. Maar welke soorten groene energie zijn er eigenlijk?

Soorten duurzame energie

Elektriciteit kan op verschillende duurzame manieren worden opgewekt. Al die manieren hebben sowieso gemeen dat ze geen CO2 uitstoten – dat is natuurlijk beter voor het milieu. Kies je voor groene energie, dan draag je dus bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot. 

Kies je voor groene energie van Nederlandse bodem, dan weet je vrijwel zeker dat het om wind- of zonne-energie gaat, soms gaat het om biomassa. Vind je het niet per se nodig dat je elektriciteit in Nederland is opgewekt, maar wil je wél dat het echt groen is? Dan kun je kiezen voor een leveranciers die stroom uit het buitenland haalt. Deze energie kan ook zijn opgewekt in wind- en zonneparken. Leveranciers vergroenen stroom ook vaak met certificaten voor geothermie of waterkracht. En daarmee is groen dan ook echt groen. 

Makkelijk en duurzaam overstappen

Bij de meeste energieleveranciers kun je inmiddels terecht voor een energiecontract met duurzame energie. De tarieven lopen uiteen, want stroom van Nederlandse bodem heeft andere tarieven dan groene energie op basis van buitenlandse certificaten. Dit laatste heeft vaak zeer lage tarieven.

Je hebt dus de keuze. We kunnen ons echter voorstellen dat het júist door dat grote aanbod een beetje een doolhof lijkt. Want hoe maak je nu de juiste keuze? En waar begin je? Maak het jezelf makkelijk: laat het vergelijken van energieleverancier vóór jou doen, oftewel gebruik de vergelijkmodule van Verlaagjemaandlasten. Een paar gegevens invullen, een paar klikken en de voor jou beste en meest voordelige opties staan netjes op een rij. Zo makkelijk en duurzaam kan het zijn!