Ga naar overzicht

Koopkracht achteruit, meer grip op de portemonnee in 2010

01-01-0001 00:00

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) zal de koopkracht van de Nederlandse bevolking er in 2010 op achteruit gaan. Dit geldt ook voor de werknemers die in 2009 qua koopkracht vooruitgingen, 2010 wordt ook voor hen niet rooskleurig. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat huishoudens met kinderen het zwaarst worden getroffen. Mensen met een uitkering zullen financieel ook een stapje terug moeten doen.

Centjes inleveren voor iedereen

Door middel van de berekeningen bevestigt het instituut hiermee dat de koopkracht volgend jaar onder druk komt te staan. De oorzaak hiervan is voornamelijk de bezuinigingsvoorstellen van het kabinet voor 2011. Ondanks de cao-lonen, die gemiddeld met 1,25 procent omhoog gaan, is dit niet voldoende om de stijgende prijzen tegemoet te komen.  

Veel huishoudens zullen met veel grotere inkomensachteruitgang te maken krijgen doordat zij worden geconfronteerd met werkloosheid. Volgens het CPB (Centraal Planbureau) loopt het aantal werklozen op van 380.000 vorig jaar naar 510.000 dit jaar. Wie zijn baan kwijtraakt, levert flink in aan koopkracht.''

Het Nibud adviseert daarom om voorzichtig om te gaan met de huishoudelijke financiën. Zij waarschuwen om meer rekening met het uitgavenpatroon te houden.

Vergelijken, kiezen en geld besparen

Zo ziet u maar weer, het is niet makkelijk om rond te komen in de crisis. Besparen is vooral in deze tijd een hotitem, het leven wordt steeds duurder en men is continu op zoek naar bespaarmogelijkheden. Iedereen heeft het erover, maar hoe doe ik dat en waar valt er eventueel op te besparen? Verlaagjemaandlasten kan u hierbij een handje helpen. Via de diverse vergelijkingstools kunt uitzoeken hoeveel u kunt besparen op het gebied van energie, telefonie, tv en internet.