Ga naar overzicht

Kosten belangrijkste reden om energie te besparen

17-11-2014 12:29

De Nederlandse consument vindt het belangrijk om energiebesparende maatregelen te treffen. Daarbij is het verlagen van kosten de voornaamste reden. Vooral de consument tot 35 jaar heeft plannen om in het komende jaar energie- en daarmee kostenbesparende maatregelen te treffen.

Dat blijkt uit consumentenonderzoek dat de USP Energie Monitor afgelopen maand deed.  Ongeveer 40 procent van de Nederlandse huishoudens overweegt om in de komende twaalf maanden te besparen op energie. Milieuoverweging spelen uiteraard mee, maar het is vooral het kostenplaatje dat de consument tot actie aanzet.

Energiebespaarders

Vooral bij consumenten onder de 35 jaar (48 procent) en consumenten in de leeftijdscategorie 35 tot 55 jaar (43 procent) speelt energiebesparing een belangrijke rol. Dat de groep van 55 jaar en ouder geen plannen lijkt te maken, ligt in het feit dat zij in de afgelopen vijf jaar de grootste energiebespaarders waren. Daarmee hebben zij de nodige maatregelen al getroffen en staat dit voor hen het komende jaar niet in de planning. 

Naast milieu- en kostenaspecten blijkt ook comfort een rol te spelen. Zo’n 40 procent van de ondervraagde Nederlandse consumenten noemen het verbeteren van comfort als argument om bewuster om te gaan met energie. Bijvoorbeeld door isolatie of het plaatsen van dubbel glas. Vooral in de huishoudens met kinderen blijkt een aangenaam klimaat in de woning hoog op het lijstje te staan. 

Bewuste keuze

Huurders lijken overigens vaker energiebesparende maatregelen te treffen. Omdat dit voor hen noodzakelijk is, wanneer de cv-ketel vervangen moet worden of bij vochtproblemen. Ook laten huurders zich bij het maken van dergelijke keuzes vaker beïnvloeden door hun omgeving. Huizenbezitters laten hun keuze hier niet of nauwelijks van afhangen.

Hoe dan ook, besparen op energieverbruik is altijd een bewuste keuze. En de mogelijkheden zijn tegenwoordig talrijk. Wanneer kostenbesparing het belangrijkste argument is, dan is het goed om de huidige energieleverancier eens onder de loep te nemen en deze te vergelijken met andere aanbieders.