Ga naar overzicht

Meer mensen willen overstappen naar andere zorgverzekering

10-02-2012 16:34

Ongeveer één op de negen Nederlanders overweegt een andere zorgverzekering te kiezen aan het einde van dit jaar. De belangrijkste reden voor deze keuze zijn de premiehoogtes en de verschillende dekkingen van zorgverzekeringen. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Overstappen van zorgverzekering

Bijna 1120 Nederlanders werden door onderzoeksbureau TNS Nipo ondervraagd of zij plannen hebben om in 2014 over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Meer dan elf procent van de respondenten zei hierop 'zeker wel' of 'waarschijnlijk wel'. Dit is fors meer dan vorig jaar: toen gaf slechts negen procent van de ondervraagden aan voor een andere zorgverzekeraar te kiezen.

Opvallend is dat de jongere generatie en mensen van middelbare leeftijd willen kiezen voor een andere zorgverzekering (tussen de 25 en 44 jaar). De eerste resultaten laten scahttingen zien dat ongeveer 1,4 miljoen Nederlanders over zullen stappen naar een andere verzekeraar. Dat is lager dan de tien procent uit het onderzoek van TNS Nipo. Er is namelijk rekening gehouden met een correctie, omdat niet iedereen die aangeeft van zorgverzekeraar te willen wisselen, ook daadwerkelijk de stap zet.

Besparen belangrijkste reden voor overstap

De belangrijkste reden om over te stappen naar een andere verzekeraar is het besparen op de premie. In de huidige economische tijd zijn mensen bewuster van hun uitgaven en kiezen zijn voor een voordeligere zorgverzekereing. Ook het besef dat de basiszorgverzekering bij iedere verzekeraar exact dezelfde dekkingen en behandelingen bevat, speelt hierbij een rol. De basiszorgverzekering wordt samengesteld door de minister van Volksgezondheid.

De mensen die niet willen overstappen zijn tevreden over de prijs, de dekking en de service van hun huidige zorgverzekering. 

Collectieve korting en aanvullend verzekeren

Bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar zijn wel een aantal factoren waar de verzekerde rekening mee moet houden. Ten eerste worden alle premies uiterlijk op 19 november bekendgemaakt. Vanaf dan zullen de zorgvergelijkers de nieuwe premies ook definitief invoeren en kan het vergelijken beginnen.