Ga naar overzicht

Mobiele abonnementen in Nederland niet te duur

23-12-2013 16:18

We hebben voldoende keuze bij het uitkiezen van een mobiel abonnement, volgens minister Kamp van Econmische Zaken. De prijzen van onze abonnementen zijn namelijk niet aanzienlijk hoger in vergelijking tot abonnementen in andere West-Europese landen.

Sim-only vergeleken met andere EU landen

Uit een onderzoek door Telecompaper werden elf landen met elkaar vergeleken. Met name de sim only-abonnementen blijken in Nederland relatief goedkoop te zijn. De mediane prijs van abonnementen inclusief toestel ligt echter hoger dan in andere Europese landen. Met name in Oostenrijk, Denemarken en Zweden zijn abonnementen een stuk goedkoper dan in de andere onderzochte landen. Mobiele abonnementen met High-end smartphones zijn in Nederland relatief duurder dan in andere landen binnen de Europese Unie.

De gemiddelde prijs voor een mobiel Nederlands abonnement kan tussen de 5 en 55 procent hoger liggen dan in de andere gepeilde Europese landen. Hierbij baseert Telecompaper zich op gemiddelden. Kijk je naar de goedkoopste abonnementen in iedere categorie, dan kan een abonnement in specifieke situaties goedkoper dan in andere landen zijn.

Overstappen?

De keuze is dus reuze. De Nederlandse consument blijkt een uitgebreidere keuzemogelijkheid te hebben ten opzichte van de rest van Europa. "De mediane score en de minimumscores in Nederland behoren weliswaar tot de hogere scores, maar zijn niet de hoogste en wijken niet veel af van andere landen." Volgens de minister zorgen bestaande maatregelen ervoor dat consumenten voldoende inzicht hebben in de tarieven die worden gerekend voor mobiele abonnementen. Ook overstappen is volgens hem makkelijk in Nederland.