Ga naar overzicht

Nederland bij wereldtop op het gebied van internetsnelheid

30-06-2015 09:45

Nederland heeft snel internet. Zó snel dat we in Europa op de derde plaats staan als het gaat om gemiddelde internetsnelheid. Wereldwijd doen we het helemaal goed, want ons land staat in de top 5 met een gemiddelde downloadsnelheid van 15,3 Mbps. We hebben het dus goed voor elkaar met onze verbindingen.

Die gemiddelde internetsnelheid van 15,3 Mb/ps maakt Nederland tot één van de vijf landen met de snelste verbindingen ter wereld. Op het gebied van mobiel internet doen we het opvallend genoeg wat minder goed. Daarmee blijven we achter op andere landen. De cijfers komen van Akamai, die het State of the Internet Report over het eertse kwartaal van dit jaar uitbracht.

Snel internet

Met onze vijfde plek op de wereldranglijst leggen we het af met onze gemiddelde snelheid van een breedbandverbinding af tegen vier razendsnelle landen. Zuid-Korea gaat aan kop met een snelheid van 23,6 Mbps. Daarna volgen Ierland (17,4 Mbps), Hong Kong (16,7 Mbps) en Zweden (15,8 Mbps). Ierland valt op in het rijtje, want de internetsnelheid lag daar een jaar eerder 63 procent lager. Een opvallende prestatie dus.

Overigens wekken de getallen een beetje een verkeerde indruk. Minder dan 5 procent van alle internetaansluitingen wereldwijd haalt een downloadsnelheid van 25 Mbps of meer. In Nederland ligt dat getal op 9,8 procent, wat nog altijd 45 procent meer is dan het jaar daarvoor. Ons internet verbeter en versnelt. 

Mobiel internet

Doen we het met de vaste verbindingen goed, op het mobiele vlak hebben we nog wat te winnen ten opzichte van onze mede-Europeanen. Binnen Europa halen we amper de top twintig als het gaat om onze mobiele internetsnelheid. Het Verenigd Koninkrijk staat eenzaam aan de top met 20,4 Mbps. Met een groot verschil gevolgd door Denemarken waar mobiele internetters het doen met 10 Mbps. In Nederland hebben zes op de tien mobiele internetverbindingen een snelheid van 4 Mbps. 

Hans Nipshagen, Country Manager Benelux van Akamai, vindt het opvallend dat Nederland achterblijft op het gebied van de snelheid van mobiele internet. “Mobiele video neemt een vlucht, het is zelfs de verwachting dat over vier jaar 70% van het mobiele verkeer uit video zal bestaan. Nederlandse mobiele gebruikers willen een zelfde kwaliteitservaring als ze hebben met traditionele TV en zullen dus steeds hogere eisen gaan stellen aan de snelheid van mobiel internet.”

Overigens zullen vanaf 1 juli de tarieven voor internet abonnementen gewijzigd worden. Dit komt doordat internet providers hun tarieven aanpassen. In veel gevallen zal dat een verhoging van de kosten betekenen. Een goed moment dus om je abonnement nog eens onder de lopen te nemen en providers naast elkaar te leggen.