Nederland van het gas af. Kunnen we zonder of niet…?
Het geluid wordt steeds sterker: Nederland moet zo snel mogelijk van het gebruik van gas af. De roep neemt toe, niet in de laatste plaats vanwege de - ook weer recente - gebeurtenissen in provincie Groningen. Willen we wonen, werken en leven zonder gas, dan moeten we in actie komen.
Nog steeds gebruiken we volop gas in Nederland. Veruit de meeste huishoudens verwarmen en koken nog altijd op gas. Willen we dit veranderen dan vraagt dit wat van ons allemaal. Hiervoor is een goed gecoördineerde actie nodig, veel tijd én de gezamenlijke bereidheid om kosten te maken. Want volledig overstappen van gas naar elektriciteit is een intensieve en kostbare aangelegenheid.
Overstap van gas naar elektriciteit
Naast intensief en kostbaar is de overstap van gas naar elektriciteit vooral noodzakelijk. Met name door de bevingen in de provincie Groningen groeit het bewustzijn dat er iets moet gebeuren steeds breder én sneller. Het is bovendien goed mogelijk om te wonen en leven zonder gas. Nieuwe woningen worden in steeds grotere getale gebouwd zónder gasaansluiting. Het zal vermoedelijk niet lang meer duren voordat dit de standaard is.
Om huidige woningen ook aardgasvrij te maken, is echter een grote stap. Dat heeft wat voeten in aarde en er zijn een aantal uitdagingen. Zo kunnen niet alle bestaande woningen zonder gasaansluiting. Bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is voor een warmtepomp. Ook kan een woning onvoldoende geïsoleerd zijn of moet de elektra dusdanig worden aangepast dat het een ingrijpend project wordt. Dit laatste brengt bovendien hoge kosten mee.
Er zijn alternatieven voor warmtepompen en bijvoorbeeld geothermie. Deze zijn echter veel duurder dan een ouderwetse cv-installatie op gas. Alternatieven kosten tussen 4.000 en 30.000 euro. Hiervoor bestaan subsidies, welke 1.300 tot 3.400 euro bedragen.
Wil je je als consument laten afsluiten van gas, ook dan betaal je een aanzienlijk bedrag. De netbeheerder stuurt hiervoor een factuur van gemiddeld 400 tot 650 euro. Er bestaat overigens een tussenoplossing: de hybride warmtepomp. Een goede optie, waarbij overigens nog wel een gasaansluiting nodig is vanwege het geringe gasverbruik. Dat heeft eveneens tot gevolg dat de vaste kosten op de energierekening toenemen.
Aanpassen woningen
De overheid heeft richtlijnen opgesteld voor de overgang van gas naar elektriciteit. Tot 2050 moeten er elke maand zo’n 17.500 huishoudens worden aangepast naar aardgasvrije woningen. Dit betekent ontkoppeling van de gasaansluiting en het plaatsen van alternatieve bronnen. Werk aan de winkel dus.