Ga naar overzicht

2050 kwart van alle benodigde stroom particulier opwekken

16-07-2016 12:34

Hebben we in de toekomst geen energieleveranciers meer nodig? Uit een studie van de CE Delft blijkt dat in 2050 Nederlandse huishoudens en bedrijven over dusdanig veel mogelijkheden om zelf energie op te wekken beschikken, dat we een kwart van alle benodigde stroom zelf kunnen leveren. Dat betekent dat we met zijn allen zo’n vier op de tien Nederlanders kunnen voorzien in hun energieverbruik.

Nederlandse consumenten worden langzamerhand ‘energie doe-het-zelver’. Steeds meer huishoudens beschikken over duurzame middelen om zelf energie op te weken, zoals zonnepanelen. In 2050 zullen zo’n 7,2 miljoen mensen het eigen huishouden van energie kunnen voorzien, aldus het onderzoek in opdracht van Greenpeace en ODE Decentraal.

Energiedoelstellingen

Op Europees niveau zijn de cijfers nog indrukwekkender. In heel Europa gaat het zelfs om bijna 50 procent van al het elektriciteitsverbruik. Daarbij gaat het om 264 miljoen mensen en (kleine) bedrijven. Volgens Greenpeace en ODE Decentraal heeft een democratisering van de energievoorziening grote voordelen. Zowel voor de gebruiker - consument en bedrijf - als voor het milieu. 

“Doet iedereen mee, dan is de kans dat we slagen in het behalen van onze energiedoelstellingen het grootst en bovendien heel reëel. De omslag van fossiele naar schone energie kunnen we alleen maken als we allemaal actie nemen en een steentje bijdragen”, aldus Greenpeace.

Zelf opwekken energie

Volgens de studie is de volle potentie voor het zelf opwekken van schone energie nog niet benut. De onderzoekers menen dat we samen nog grote stappen kunnen maken. Zo denken zij dat in 2050 zo’n 115 miljoen Europeanen een elektrische auto kunnen hebben, 60 miljoen zonnepanelen  op het dak van hun woningen en 42 miljoen batterijen om de zelf opgewekte energie op te slaan.  

Kansen schone energie benutten

Willen we die enorme potentie benutten, dan moeten we daar wel de kans voor krijgen, zo zegt Joris Wijnhoven, campagneleider Klimaat en energie bij Greenpeace. “Gek genoeg worden bijvoorbeeld windcoöperaties dwarsgezeten door extra regels van provincie. Het wordt daarmee vrijwel onmogelijk om windmolens te bouwen. Ook staat bijvoorbeeld de salderingsregeling voor burges met zonnepanelen ter discussie. Willen we duurzame vooruitgang dan moeten er snel grote, positieve stappen gezet worden in wet- en regelgeving.”

 

Bron: Energieoverheid