Ga naar overzicht

Nederlandse stroom steeds grijzer

31-10-2015 15:04

Hoewel je anders zou verwachten, worden Nederlandse energieleveranciers steeds minder duurzaam. In de afgelopen twaalf maanden produceerden zij meer vervuilende stroom uit kolen dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd door een aantal consumenten- en milieu-organisaties. 

Het onderzoek, de duurzaamheidsranglijst, is een samenwerking van de Consumentenbond, Greenpeace, Hivos, Natuur & Milieu, WNF en WISE. Zij onderzochten 37 leveranciers van gas. Daarbij werd gelet op de duurzaamheid van de stroom (ingekocht of geproduceerd), op de levering van stroom aan gebruikers en naar de manier waarop de energieleveranciers investeren. Naar elektriciteit werd voor deze ranglijst overigens niet gekeken.

Kiezen voor energie uit zon en wind

De scores lopen nogal uiteen. Van de grote energieleveranciers scoren Essent en Nuon een dikke onvoldoende. Eneco doet het wat beter met een 6,2. Een magere voldoende dus, die bovendien lager is dan haar score in 2014: een 6,8. Een minder duurzame manier van inkopen is de oorzaak van de daling. Een positief geluid komt van ENGIE/Electrabel. Zij scoort met een 5,9 beter dan vorig jaar. Dat komt vooral door de investering in onder andere in zonne- en windenergie. 

De vijf grootste energieleveranciers hebben samen, met een marktaandeel van 75 procent, een grote invloed op de duurzaamheid van de energievoorziening in ons land. Wanneer zij zouden kiezen voor energie uit zon, wind en duurzame biomassa dan zouden de scoren aanzienlijk hoger liggen. Ook zou onze nationale energievoorziening een stuk duurzamer zijn, aldus de onderzoekers.

Drie duurzaamste energiebedrijven

Ook de koplopers in duurzaamheid doen het iets minder. Van de 9 voldoendes zijn er dit jaar nog 8. Van die 8 zijn er drie energiebedrijven met de hoogst haalbare score: een 10. Duurzame Energie Unie, Pure Energie en Qurrent Nederland mogen zich verheugen op de gedeelde eerste plaats in de ranglijst.

Overigens kijken niet alle energiebedrijven met positieve ogen naar het onderzoek. Volgens Essent geeft het jaarlijkse onderzoek consumenten weinig inzicht in de duurzaamheid van hun energieleverancier. Om die reden werkt Essent al twee jaar niet meer mee aan het onderzoek. Ook Nuon, E.ON, GDF SUEZ, de Nederlandse Energie Maatschappij en Budget Energie verlenen niet langer hun medewerking.

Energieleveranciers vergelijken

Uiteindelijk gaat het natuurlijk om de keuze die je zelf maakt als consument. Dat die keuze niet altijd eenvoudig is begrijpen we bij verlaagjemaandlasten heel goed. Daarom maken we je het graag wat makkelijker. Wanneer je energie aanbieders vergelijkt kun je ook duurzaamheid mee laten spelen in jouw vergelijk. Zo vind je altijd de energieleverancier die bij je past.

 

Bron: Consumentenbond