Ga naar overzicht

Nieuw energiecontract vanaf 1 oktober honderden euro’s duurder

30-09-2021 18:59

De energieprijzen blijven maar stijgen. Vanaf vrijdag 1 oktober verhogen energieleveranciers wederom hun consumententarieven. Met grote gevolgen voor de energierekening; een gemiddeld huishouden betaalt straks per jaar honderden euro’s meer.

Onderzoek laat zien dat de energierekening gemiddeld 500 euro’s duurder uit zal vallen. Een flinke tegenvaller na de al enorme tariefstijgingen van het afgelopen jaar. Energieprijzen lagen ten opzichte van midden 2020 al twee keer zo hoog. De verhoging op 1 oktober komt daar dus nog eens bovenop. 

Prijsverhoging: nu of straks?

Krijg je als huishouden vanaf vrijdag 1 oktober een nieuw contract, dan ga je dus vele honderden euro’s meer betalen bij een gemiddeld verbruik van elektriciteit (3500 kilowattuur) en gas (1500 kuub gas). Loopt je contract nu dus net af, dan is een hogere energierekening het vooruitzicht. 

Consumenten met een variabel energiecontract – de huishoudens die niet overstappen – krijgen vermoedelijk pas vanaf 1 januari een prijsverhoging gepresenteerd. Consumenten die vorig jaar hun energiecontract voor meerdere jaren vastgezet vanwege de toen uitzonderlijk lage energietarieven, hebben geluk: zij merken niets van de prijsverhogingen. 

Doorberekenen energietarieven

Veel energieconsumenten spreken hun verontwaardiging uit over de enorm stijgende energiekosten. Ook energieleveranciers zitten met de handen in het haar, want zij zijn gedwongen om de hoge inkooptarieven door te berekenen aan de energieconsument.Doen zij dit niet dan komen zij in zware financiële problemen, met mogelijke faillisementen tot gevolg. 

Op dit moment laat Engeland de pijnlijke gevolgen van de hoge aardgasprijzen zien. Energieleveranciers vallen er om, waardoor nu al 1,7 miljoen huishoudens hun leverancier zijn kwijtgeraakt. De verwachting is dat er daar meer energieleveranciers omvallen.

Oorzaak prijsstijgingen 

De energiemarkt lijkt in een complete chaos te zitten. Zo steeg de inkoopprijs die energieleveranciers betalen op de gasbeurs met maar liefst 250 procent. Daarnaast zijn de Nederlandse gasvoorraden sterk afgenomen door de kouden maanden aan het begin van dit jaar. Tegelijk hebben de EU en Rusland bonje over de ingebruikname van een nieuwe gaspijplijn, waardoor de toevoer van gas ook stokt. 

Wat de energie-vooruitzichten voor komend jaar is nog onduidelijk. Heb je vandaag (donderdag) nog de tijd om over te stappen: doe het! Anders wordt het duimen voor meer rust op de energiemarkt.