Ga naar overzicht

Onzekerheid over gasprijzen houdt aan. En wat gaat de winter doen?

31-01-2022 18:29

De gasprijzen zijn bizar hoog. Dat is geen nieuws, want als energieconsument en ondernemer merk je het al flink. De tarieven voor gas schieten de pan uit en gaan alle kanten op. Als er een strenge winter komt, wordt de onzekerheid alleen maar groter.

De Nederlandse gasproductie is flink afgenomen, de voorraden worden sneller leeggehaald, de politieke – Rusland, Oekraïne – zijn op z’n zachtst gezegd onrustig. De optelsom zorgt voor een onrustige energiemarkt en torenhoge gasprijzen. De huidige onzekerheid over de gasprijs en het gasaanbod blijft de komende tijd groot, zo blijkt uit een rapport van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Aanhoudende tekorten

Consumenten, ondernemers, nutsbedrijven, energiehandelaren; iedereen en heel Europa voelt de pijn van de huidige hoge gasprijzen. Vermoed wordt bovendien dat de hoge prijzen 'waarschijnlijk een blijvend negatief effect hebben’, staat te lezen in het rapport van het IEA.

Die voorspelling doen zij, omdat zij verwachten dat het weer op het noordelijk halfrond ook de komende tijd grote invloed zal hebben op de prijs van aardgas. Uiteraard naast de grote rol van de huidige politieke factoren. Los van de politieke ontwikkelingen speelt vooral ook het wereldwijde tekort aan gas een belangrijk rol in de stijging van de gasprijzen. Het kan maar zo dat het wereldwijde tekort een paar jaar gaat duren, aldus het IEA.

Beperkte gasvoorraden

Tot nu toe wordt het gastekort vooral opgevangen door gasopslagen sneller leeg te halen. Maar dat kan niet onbeperkt doorgaan, de voorraden zijn niet oneindig. Aan het begin van het stookseizoen, op 1 oktober 2021, was de voorraad voor zo'n 75 procent gevuld. Dit was al laag vanwege de schaarste. Nu, eind januari 2022, is de Europese gasopslag voor nog iets meer dan 40 procent gevuld. En dat terwijl de koude februarimaand nog moet beginnen.

In ons eigen land is de ondergrondse gasbuffer met zo'n 30 procent nog kleiner. Daarmee staan we op Europees niveau samen met Oostenrijk onderaan. op de lijst van gasvoorraden. Laten we hopen dat de tot dusver milde winter aanhoudt en dat er geen lange periode van kou en vorst komt – hoewel een Elfstedentocht toch ook wel weer eens een mooi vooruitzicht zou zijn…