Ga naar overzicht

Oranje energie: weet jij al wat het is?

28-12-2018 16:35

Kijk je naar de Nederlandse horizon dan zie je ze steeds vaker: windmolens. En kijk je vanuit een vliegtuig of luchtballon naar beneden dan zijn zonnepanelen al vast onderdeel van het uitzicht. Conclusie? Groene energie wordt steeds populairder en gewoner. Maar heb je al eens gehoord van oranje energie?

Het klinkt spannend, maar eigenlijk is de naam ‘oranje energie’ heel makkelijk uit te leggen. In werkelijkheid is het groene energie die is opgewekt in Nederland. Vandaar dat het onze nationale kleur als naam kreeg. Onze Hollandse oranje energie wordt - net als de groene variant - opgewekt uit duurzame bronnen zoals zon, wind, water en biomassa.

Duurzame Hollandse energiebronnen

Wind en water. We hebben het in overvloed in Nederland. Niet zo vreemd dus dat we hier ook flink wat duurzame energie kunnen opwekken. En wellicht verwacht je het niet meteen, maar ook de zon in bij ons een sterke energiebron. Ondanks het vaak grijze en regenachtige weer schrijnt de zon vaak en sterk genoeg om als belangrijke energiebron mee te doen. Het zal je verrassen: we halen zelfs meer energie uit de zon dan uit waterkracht. 

Met stip op nummer één staat uiteraard de wind. Met onze ligging aan de Noordzee en onze grote binnenlandse watervlakten hebben we wind in overvloed. Wind is dan ook de goedkoopste én meest duurzame bron om energie op te wekken. Begin 2016 telde ons land zo’n 3.000 windmolens. Daarvan staat het grootste deel op land en ongeveer 300 in de Noordzee. 

Bij elkaar zijn de windmolens goed voor zo’n 5 procent van de totale behoefte aan elektriciteit. Dat aandeel moeten we vergroten, aldus de Nederlandse regering. Doel is om het aandeel duurzame energie in 2023 op maar liefst 16 procent te hebben. Daarbij ligt de grootste focus op windmolens als energie-opwekkers. 

 

Besparen op energiekosten met oranje energie

Oranje energie vormt een steeds groter deel van de gebruikte groene energie in Nederland. Onze overheid wil veel meer investeren in duurzame energie - zoals afgelopen ook werd beschreven en vastgelegd in de het nieuwe Klimaatakkoord. Hierdoor zal de productie van elektriciteit van eigen bodem, oftewel oranje stroom, toenemen én goedkoper worden. 

Ook het aantal huishoudens dat bewust kiest voor oranje stroom neemt snel toe. Een duurzame én slimme keuze, wat ons betreft. Er zijn ook voldoende energieleveranciers die groene energie van Hollandse bodem aanbieden. Onze tip: vergelijk energieleveranciers en bekijk hoeveel jij kunt besparen op je energierekening door nu te kiezen voor oranje energie!