Per 1 juli energierekening fors hoger voor 5,5 miljoen huishoudens
De energierekening van zo’n 5,5 miljoen consumenten stijgt fors vanaf 1 juli. Dit vanwege een flinke stijging van de tarieven voor stroom en gas. Variabele tarieven stijgen met maar liefst 25 procent. Heb je een vast contract dat afloopt, houd dan rekening met een nog grotere stijging.
In Nederland hebben ongeveer 3,5 miljoen huishoudens een variabel energiecontract. Op jaarbasis zijn zij straks gemiddeld 160 euro per jaar méér kwijt aan elektriciteit en gas. De meer dan 2 miljoen huishoudens met een vast contract dat afloopt moeten rekening houden met een stijging van gemiddeld 400 euro op jaarbasis. Zo blijkt uit berekeningen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
Dure inkoop, hoge energierekening
De stijging van de energietarieven komen niet geheel uit de lucht vallen. Met de weer aantrekkende economie – nu we in de staart van de coronacrisis lijken te zitten – neemt ook de vraag naar elektriciteit en gas weer flink toe. Dit omdat bijvoorbeeld winkels weer opengaan en kantoren weer worden gebruikt.
De grotere vraag naar energie betekent hogere prijzen op de groothandelsmarkt; de energieleveranciers betalen dus fors meer voor hun inkoop. Die hogere inkoopprijzen berekenen zij door aan hun klanten, de huishoudens. Heb je een variabel contract dan ben je al gewend dat de energieprijzen twee keer per jaar worden aangepast: op 1 januari en op 1 juli. De komende 1 juli is de prijsaanpassing extra voelbaar.
Voor huishoudens met een vast energiecontract komt de verhoging nog harder aan. Vooral de huishoudens die afgelopen jaar hun energiecontract afsloten vanwege de toen historisch lage energietarieven. Doe je er nu niets aan, dan wordt zo'n vast contract dat afloopt omgezet in een variabel contract. Met de nieuwe, hoge tarieven voel je dat dus dubbel.
Voorkom die forse energierekening: stap over
Natuurlijk is er wat te doen om die flinke stijging van de energierekening te beperken: overstappen naar een voordeligere energieleverancier. Tussen april 2020 en maart 2021 stapten al ruim 1,6 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Nu is het de tijd om het slimme idee van die grote groep te volgen. Ons advies? Vergelijken, kiezen, overstappen. Het kan je honderden euro’s schelen op je aankomende hoge energierekening.