Ga naar overzicht

Sluipverbruikers slurpen energie en geld 
– zonder dat je het merkt!

28-11-2020 17:28

Sluipverbruik, dat kost je veel geld. In veel huishoudens gaat er ongemerkt zo'n 10 procent van het totale elektriciteitsverbruik op aan stiekeme energievreters. Dat is veel. Goed nieuws: je kunt het stoppen. Heel eenvoudig zelfs.

Nutteloos energieverbruik komt in elk huishouden wel eens voor. Sterker nog, het gebeurt vaker dan je misschien denkt. En ongemerkt. Vaak kom je er pas achter als de energierekening op de mat valt. Waar komen die hoge kosten vandaan?, vraag je jezelf dan af. Denk dan dus eens aan sluipverbruik!

De grootste sluipverbruikers

Staat een apparaat uit, maar zit de stekker in het stopcontact? Dan is de kans heel groot dat het apparaat tóch energie verbruikt. En dat terwijl je er niets aan hebt. Het enige dat je eraan overhoudt, is een onnodig hogere energierekening. Per jaar kan dat zelfs zo’n 84 euro zijn.

Denk bijvoorbeeld aan je computer of laptop. En aan alle randapparatuur die je daarbij gebruikt, zoals laders, en de printer die vaak onnodig aanstaat. Samen zijn dit de grootste sluipverbruikers. Op de tweede plek van de sluipverbruik-ranglijst vind je de televisie en bijkomende apparaten als dvd-spelers en spelcomputers. De derde plek is voor digitale ontvangers en decoders.

Denk aan de stand-by stand

Slim om te controleren: hoeveel apparaten heb je op stand-by staan? Heel vaak is dat de tv of radio, maar ook koffiezetapparaten staan veelal de hele dag aan. Net als waterkokers. Ook apparaten met een oplader gebruiken doorlopend stroom. Onnodig en bovenal zonde. De kruimeldief, de boormachine, de elektrisch verstelbare lattenbodem van je bed; je denkt er misschien niet altijd aan, maar ook dit zijn sluipverbruikers.

Heb je je rondje binnen gedaan, kijk dan ook eens buiten. Want ook in de tuin wordt vaak onnodig energie verbruikt. De tuinverlichting bijvoorbeeld en elektrische zonneschermen. Alle apparaten die je niet dagelijks gebruikt, gebruiken wél elke dag stroom. En dat kosten extra geld. Onnodig extra geld. Inderdaad, zonde!

De oplossing? Eenvoudig!

Energie en geld besparen doe je met één snelle beweging: trek de stekker uit het stopcontact nadat he een apparaat hebt gebruikt. En vooral ook wanneer je een apparaat lang of helemaal niet gebruikt. Je kunt trouwens ook een ‘stand-by killer’ aanschaffen. Dat is een contactdoos met een schakelaar waarmee een hele groep apparaten in één keer aan of uitschakelt. Daarmee bespaar je al snel ongeveer 40 euro per jaar. Hoe meer je rekening houdt met sluipverbruik, hoe meer geld je bespaart!

Meer tips om te besparen? Houd dan verlaagjemaandlasten.nl in de gaten. Volg ons ook op Facebook, dan hoor je als eerste over energienieuws en bespaartips. Nu meteen nog meer besparen? Vergelijk dan eens energieleveranciers. Dé manier om je maandlasten snel te verlagen.