Ga naar overzicht

Stijgende energierekening bezorgt kabinet hoofdpijn

27-02-2022 19:02

De snel stijgende energierekening, dagelijkse boodschappen die steeds duurder worden. Het kabinet heeft er buikpijn van en breekt er het hoofd over. De eerdere belofte van de koopkrachtstijging voor iedereen, gaat door de hoge inflatie waarschijnlijk niet gebeuren. Is compenseren de (haalbare) oplossing? 

Niet eerder stegen de prijzen voor gas en stroom zo hard als nu. Voor het kabinet afgelopen de reden om in de buidel te tasten en huishoudens te compenseren. Een korting van 400 euro op ieders energierekening. En 200 euro extra voor de laagste inkomens. Maar, toen wist het kabinet ook nog niet de prijzen zo extreem zouden gaan stijgen. 

Compensatie energielasten

Het kabinet heeft zich misgerekend, want met de huidige energieprijzen is een gemiddeld huishouden dit jaar ruim 1.200 euro duurder uit. Zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dit geldt overigens niet voor huishoudens met een vast energiecontract, zij merken niets van de stijgende energieprijzen.

Het kabinet beseft dat er meer moet gebeuren om huishoudens te compenseren. Maar hoe dat eruit moet gaan zien, is de grote vraag. Het kabinet wil eerst wachten op de nieuwe raming die het CBS maakt van het economisch beeld. Deze komt uit op 9 maart. Het kabinet heeft wel al voorzichtig laten weten dat er wellicht extra compensatie komt voor de lage inkomensgroepen.

Btw op energie omlaag?

Er wordt gesproken over verschillende manieren van compenseren. Zo opperde de PVV om de btw op de energierekening op nul te zetten. Dat stuit echter op bezwaren vanuit Brussel. Ook wordt er gedacht over het verlagen van de btw op energie naar 9 procent. België deed dit eerder al. 

Zelf energie besparen

Welke keuzes er gemaakt worden en wat er uiteindelijk aan compensatie richting de consument gaat, is dus nog niet duidelijk. Het goede nieuws: er wordt hard aan gewerkt. Tot die tijd is het enige wat je als energieconsument kunt doen, is voorzichtig omgaan met je energie. De thermostaat een graadje lager, zet ‘m al een uur voor het naar bed gaan op een graad of 15, houd deuren gesloten en trek eens wat vaker een warme trui aan.