Ga naar overzicht

‘Stijging gasprijs betekent niet hogere energierekening’

29-06-2018 17:18

Consumenten hoeven zich niet direct zorgen te maken over hun energierekening door de stijgende gasprijzen. De rekening kan gelijk blijven wanneer het gebruik van aardgas wordt vervangen door zonnewarmte. Zo stelt branchevereniging Holland Solar.

De gasprijzen gaan de komende jaren omhoog. Voor de energierekening hoeft dit geen gevolgen te hebben, aldus Holland Solar. Door minder aardgas in de gebouwde omgeving te gebruiken en deze te vervangen door zonnewarmte kan de energierekening zelfs gelijk blijven. Het advies is onder meer om meer zonneboilers te gaan gebruiken. En daaraan zitten volgens de branchevereniging meer voordelen.

Energiebelastingen omhoog

Wanneer we het concept Klimaatakkoord bekijken, is het vrijwel zeker dat de belastingen op energie flink omhoog gaan. Met name de gasprijs zal hierdoor aanmerkelijk stijgen. Volgens verschillende media zal de prijs door de belastingverhoging zelfs met 75 procent stijgen. De belasting op elektriciteit zal echter dalen. Voor een gemiddeld gezin zal de energierekening onderaan de streep stijgen.

Door duurzame warmte op te wekken door middel van zonneboilers kunnen de kosten van gas - en daarmee de totale energierekening - gelijk blijven. Of zelfs dalen. “Willen we de elektriciteit- én warmtevoorziening verduurzamen dan kan en zal zonne-energie daar een belangrijke rol in spellen. Dat doet het nu al”, aldus Holland Solar. “Zonnewarmte is een ideale vorm van duurzame warmteopwekking voor de energietransitie waar we nu en in de toekomst mee te maken hebben.” 

Minder gas door meer zonnewarmte

Volgens de branchevereniging kunnen woningeigenaren en woningcorporaties flink besparen op gas wanneer zij een zonnewarmtesysteem inzetten. Het gebruik van gas kan terugdringen met zo’n 35 procent. Zonnewarmte compenseert de voorgestelde verhoging van de gaskosten dus flink. 

Of de techniek er al klaar voor is? Er wordt onder meer gewerkt aan de warmtebatterij. De maakt het mogelijk om woningen door het gehele jaar optimaal en efficiënt te verwarmen met behulp van zonnewarmte. ’s Zomers wordt de opgewekte warmte opgeslagen in de batterij, deze warmte kan in de winter worden gebruikt om de woning te verwarmen. De warmtebatterij kan in combinatie met een zonnewarmtesysteem een volledige woning zelfstandig en CO2-neutraal van alle warmte voorzien.