Ga naar overzicht

Stof op je zonnepanelen? Lagere opbrengst in energie

06-07-2018 18:52

De zomer en de zon stralen al weken in Nederland. Ben je eigenaar van zonnepanelen, dan zit je dus goed. Immers, hoe meer zonuren, hoe meer energie je opwekt. Toch heeft deze lange droge periode ook een nadeel: het regent amper waardoor stof overal blijft liggen. Ook op je zonnepanelen. En dat heeft gevolgen.

De warme en zonnige weken leveren meer energie op wanneer je zonnepanelen op het dak hebt liggen. Dat is een feit. Ook een feit is dat de panelen wél schoon moeten zijn, wil je een hogere opbrengst realiseren. De droogte neemt veel stof mee die zich opstapelt op de zonnepanelen. En dat zorgt al gauw voor een 10 procent lagere opbrengt, aldus Universiteit Utrecht. 

Een half miljoen aan inkomsten

“Inmiddels liggen er op de Nederlandse daken al meer dan tien miljoen zonnepanelen”, vertelt energiedeskundige Wilfried van Sark van Universiteit Utrecht. “Elke tien procent minder aan opgewekte energie betekent ook vijf eurocent minder per paneel. Dat keer tien miljoen, dan hebben we het over een half miljoen euro die we met elkaar mislopen.” Volgens Van Sark is er een eenvoudige oplossing om dat te voorkomen: schoonmaken. Oftewel, poets je zonnepanelen met regelmaat op.

Schoonmaken: zelf of laten doen?

Ben je grootbezitter, dan loont het helemaal om er ‘een sopje en een spons’ bij te pakken. Agrariërs en grote bedrijven bezitten dikwijls meer dan honderd zonnepanelen. Brengen de panelen door een te dikke stoflaag tien procent minder energie op, dan gaat dat al gauw over 600 tot 700 euro per maand. De agrariër hoeft overigens niet zelf het dak op. Innovatieve poetsrobots neem dat werk moeiteloos over. 

Ook voor particulieren (consumenten) is het verstandig om de panelen zo nu en dan te reinigen. Dat levert zo’n 15 euro op in een zomerse, zonnige maand. Overigens is de winst er alleen wanneer de eigenaar van de zonnepanelen zelf het dak opgaat om ze te reinigen. Iemand inhuren om ze schoon te maken kost geld en dát zou de winst weer teniet doen. Bovendien kan het gevaarlijk zijn zelf het dak op te gaan. “Overweeg dus vooraf goed of een klim op het dak die extra euro’s waard is.