Ga naar overzicht

Tegemoetkoming voor hoge energierekening: de ins en outs

30-10-2021 18:50

De energieprijzen exploderen; nog niet eerder waren ze zó hoog. Voor het kabinet alle reden om te compenseren voor de gestegen energieprijzen. Dat is natuurlijk heel fijn, maar hoe zit het precies? Wat en hoe krijg je geld terug? En krijgt iedereen hetzelfde bedrag?

Hoge gasprijzen, ze vliegen je om de oren. En inmiddels zijn ook de elektriciteitsprijzen gestegen. Geen verrassing dus dat de energierekening flink, maar dan ook flink veel hoger zal zijn. Gelukkig treft het kabinet maatregelen; zij compenseren de hoge energieprijzen en trekken daar flink geld voor uit, ruim 3 miljard. Maar hoe wordt dat geld verdeeld? Hoeveel krijg jij en hoé krijg je dat? We zetten het voor je op een rij.

Hoeveel wordt er gecompenseerd?

Ruim 3 miljard trekt het kabinet uit om tegemoet te komen in de hoge energieprijzen. Met de compensatie wil het kabinet de belasting op elektriciteit verlagen. Gemiddeld zal dit zo’n 170 euro zijn. Ook verhoogt zij de belastingkorting op de energiebelasting; de huidige korting van 558 euro wordt verhoogd met 230 euro, daarmee loopt die volgend op naar 788 euro.

Naast deze tegemoetkomingen wordt er ook geld vrijgemaakt voor het isoleren van woningen. Hierbij gaat het om een totaalbedrag van 150 miljoen euro. Het is aan de gemeenten zelf om dit geld te verdelen. Dit doen zij door vouchers aan te bieden aan mensen in slecht geïsoleerde woningen. 

Wanneer gaan de tegemoetkomingen in?

Het is nog heel even wachten op de tegemoetkomingen; deze gaan volgend jaar in. Vanaf dan gelden ze één jaar.

Wordt er gekeken naar de hoogte van het inkomen?

Nee, hierin wordt geen onderscheid gemaakt. En dat is best vreemd, want in de praktijk betekent dit dat iemand die in een villa woont net zoveel compensatie krijgt als iemand met een bijstandsuitkering. Het kabinet ziet in dat dit scheef is, maar ze wilden een snelle regeling treffen wat tot gevolg heeft dat zij voor een makkelijk uitvoerbare regeling moesten gaan. Er wordt overigens verwacht dat de Tweede Kamer hier nog de nodige kritiek op zal uiten.

Wie trekt er het meeste voordeel van de compensatie?

Dat zijn de huishoudens met een hoog verbruik. Zij profiteren het meest van de belastingverlagingen. Let op: niet álles wordt gecompenseerd; het gaat voor iedereen om een gedeeltelijke tegemoetkoming. Het kabinet compenseert de hogere energierekening met gemiddeld 400 euro per huishouden. Ben je 900 euro meer kwijt aan energiekosten, dan is de compensatie lang niet voldoende om de grote klap op te vangen.

Wanneer ontvang je het geld op je rekening?

De compensatieregelingen worden volgend jaar meegenomen bij de eindafrekening. Je betaalt immers altijd maandelijks een voorschot en rekent aan het eind van het jaar af. Het kan overigens zijn dat je de compensatiemaatregelen eerder al in je voorschotten gaat terugzien. Daarom wilde het kabinet ook niet wachten tot 1 januari om de compensatiemaatregelen in te laten gaan – energieleveranciers kunnen de compensatie nu nog meenemen in de berekeningen.


Zo, ben je weer even op de hoogte van de ins en outs rondom de compensatie energiekosten. Bovenstaande informatie is gebaseerd op de laatste stand van zaken. Komt er meer nieuws naar buiten, dan vertellen we je dat uiteraard. Check dus regelmatig onze nieuwspagina!