Ga naar overzicht

TenneT begonnen met aanleg COBRA-kabel

06-01-2017 14:41

De Nederlandse netbeheerder TenneT en de Deense tegenhanger Energinet.dk zijn begin januari begonnen met de aanleg van de COBRA-kabel (COBRA-cable). Deze kabel is een nieuwe 325 km lange onderzeese gelijkstroomverbinding (interconnector) die het Deense Endrup met de Eemshaven in Groningen verbindt.

COBRA-kabel

In 2019 zal de COBRA-kabel het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet rechtstreeks met elkaar verbinden. Het is de bedoeling dat Nederland en Denemarken via de 325 kilometer lange lijn windenergie gaan uitwisselen. De COBRA-kabel kan in 2019 maar liefst 700.000 huishoudens voorzien van windenergie.

De samenwerking is tot stand gekomen omdat beide landen van nature een winderig klimaat hebben en zodoende beiden veel in windenergie investeren. De nieuwe lijn moet voor een versterkte positie op gebied van windenergie zorgen: als het in Nederland wat minder waait, wordt dit aangevuld met stroom van de Denen en wij leveren op onze beurt weer windenergie wanneer het in Denemarken windstil is.

Internationaal energie netwerk

Deze nieuwe verbinding is niet de eerste internationale verbinding. Eerder al zijn er vier lijnen verbonden met Duitsland, en twee lijnen verbinden ons met Belgiƫ. Onderzeese verbindingen liggen er met Noorwegen en Groot-Brittaniƫ. Een tweede verbinding met deze landen staat op de agenda.

Al deze internationale verbindingen bij elkaar opgeteld moeten er voor gaan zorgen dat de aangesloten landen, bij een gebrekkige opwekking van groene energie, niet meteen weer terug moeten vallen op fossiele brandstoffen. Omdat het in Europa altijd wel ergens waait, altijd wel ergens de zon schijnt en er anders wel ergens een stevige waterstroom te vinden is, hoeven we straks niet meer bang te zijn dat we zonder energie zitten.