Ga naar overzicht

Thuis energie besparen? Simpel met deze 5 tips!

02-08-2021 19:07

Energie besparen is altijd een goed idee. Het is immers goed voor het milieu en ook nog eens voor je portemonnee. Win-win dus. Het fijne is: thuis energie besparen is bijzonder eenvoudig. Met deze vijf tips kun je meteen aan de slag!

Hou je van geld en energie besparen? Lees dan vooral even verder, want wij maken het je gemakkelijk met deze slimme bespaartips. Het is nu dan wel zomer, maar straks als de avonden weer langer worden en de temperatuur daalt ben je weer meer in huis. Op die periode kun je je nu al voorbereiden. Daar gaan we:

Tip 1 Stap over op LED-lampen

Voor veel mensen is het een verrassing: een LED-lamp is 85% zuiniger dan een gewone, traditionele lamp. Tel alle lampen in je huis eens en stel je voor hoeveel je kunt besparen als het allemaal LED-lampen zouden zijn. Nog een pluspunt: LED-lampen gaan zo’n 20 jaar mee.  Is het weer eens een regenachtige dag maak dan een rondje door je huis.

Tip 2 Plaats tochtstrips

Tocht en koude lucht, dat is gewoon niet prettig. En het is bovendien een dure aangelegenheid, want koude lucht vraagt om meer warmte en dus meer stoken. Onnodig duur! Plaats dus tochtstrips bij je ramen en deuren en sluit zo kieren en naden af. Deze strips zijn te koop bij elke bouwmarkt. Zo gepiept dus. 

Tip 3 Slim verwarmen

Verwarm je slimmer, dan betaal je minder. Zo simpel is het. Door je huis slim te verwarmen, verbruik je minder gas en kun je jaarlijks heel wat euro’s besparen op je energierekening. Zet bijvoorbeeld alleen de verwarming aan in kamers waar je bent. Sluit ook tussendeuren, zo hou je warmte binnen en koude buiten. 

Nog een tip: zet een uurtje voordat je gaat slapen de thermostaat op 15 graden. Helemaal uit hoeft de verwarming niet, want dan duurt het ’s ochtends langer voordat het weer lekker warm is in je huis. En dat kost weer extra energie en dus geld.

Tip 4 Plaats radiatorfolie

Een gouwe ouwe: plaats radiatorfolie. Dit is dunne, zilverkleurige folie die je achter je radiator plaatst. Plak de folie gewoon met tape op de muur óf met magneetjes aan de achterzijde van de radiator. Zo verdwijnt er minder warmte door de muur naar buiten. Binnen lekker warm dus!

Tip 5 Wordt energiemanager

Of eigenlijk: ga je gedragen als energiemanager. Houd je energieverbruik regelmatig en strak in de gaten. Dit doe je eenvoudig via een apparaatje op de muur, een app op je smartphone of tablet of via een website. Check je maandelijks je verbruik dan kun je steeds bijsturen, lees: minder verbruiken. Voor veel mensen wordt het zo een sport om te energie te besparen!

Wil je meer tips om te besparen? Houd verlaagjemaandlasten.nl in de gaten, we hebben regelmatig fijne tips en handige weetjes voor je!