Ga naar overzicht

Toch concurrentie kabelaars mogelijk door open kabelnetten?

25-11-2014 12:27

Minister Kamp bekijkt wat de mogelijkheden zijn om UPC en Ziggo toch te dwingen hun netwerken te openen voor concurrenten. Dit staat haaks op de vrijstelling van concurrentie die de ACM beide kabelaars voor de komende drie jaar verleende. Natuurlijk tot groot ongenoegen van KPN.

Hoewel het kabinet zich tot voor kort nog kon vinden in de voorwaarden die de Europese Commissie stelde aan de overname van Ziggo door Liberty Global wil het de kabel nu toch weer open hebben. Aanleiding is onder andere de heftige kritiek vanuit KPN, die het als oneerlijk ervaart dat zij hun netwerk wél moeten openstellen. KPN spreekt dan ook van “ongelijkheid”. Wij schreven hier eerder al over in ons artikel van 31 oktober.

Concurrentie internet en telefonie

Dit jaar nam het Amerikaanse bedrijf Liberty Global het Nederlandse Ziggo over nadat zij eerder al UPC aankochten. Met de plannen om Ziggo en UPC samen te voegen tot één megabedrijf voorzien zij straks zo’n 90 procent van de Nederlandse huishoudens van internet en telefonie. Nu hoeven beide bedrijven hun kabelnetwerk van de Europese Commissie niet open te stellen.

Volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp speelt de discussie nu al meer dan tien jaar, maar is de situatie met het samengaan van UPC en Ziggo actueler dan ooit. “Nu ontstaan er twee grote netwerken met twee aanbieders. Die situatie biedt onvoldoende borging voor concurrentiekracht en dat terwijl KPN wel háár netwerk open moet stellen”, zegt de minister in een brief aan de Tweede Kamer.    

Gelijkheid netwerkaanbieders

Hij zou het liefst de concurrentie op het kabelnet onmiddellijk afdwingen, maar dat gaat niet. Naast het oordeel van de Europese Commissie dat bij het samengaan van Ziggo en UPC de kabel dicht mag blijven, besloot de ACM de bedrijven voor drie jaar vrij te stellen van concurrentie.

Als reden voor haar voorlopige besluit noemt ACM de technische beperkingen die het met zich zou meebrengen. Begin 2015 volgt het definitieve oordeel. Via Europese regelgeving wil Kamps zo snel mogelijk een gelijkwaardig speelveld afdwingen voor alle netwerkaanbieders.