Ga naar overzicht

Van minder gas naar meer nieuwe energie

31-07-2018 13:07

Nieuwe en vooral duurzame bronnen, daar moeten we onze energie vandaan halen. Van het gas af, dat is de nieuwe norm. En hoe eerder we dat doen, hoe langer we gebruik kunnen maken van die duurzame alternatieven. Wat er zoal mogelijk is om gas te besparen?

Hoewel veel van onze Nederlandse huizen nog niet zijn ingericht op een gastvrij verwarmen, zijn er al veel manier om toch te besparen op gas. Een eerste stap is bijvoorbeeld om je cv goed in te regelen en deze zo efficiënt mogelijk te laten werken. Een zuinige ketel is hierbij een belangrijke basis. Er zijn uiteraard meer manieren om op gas te besparen.

Duurzame energiebronnen

Wellicht ken je de zonneboiler? Deze gebruikt de zon als duurzame bron. De zonneboiler haalt energie uit de warmte die de zon produceert. Hiermee warmt het apparaat het water in de boiler verder op. Heb je zonnepanelen dan kun je deze gebruiken om het laatste beetje bij te verwarmen met de stroom die je opwekt met de panelen.

Ook de warmtepomp is een slimme oplossing. Hiermee zet je wellicht de grootste stap in besparen op je gasverbruik. De warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht en voegt deze toe aan de warmte die je cv installatie produceert. Dat scheelt aanzienlijk, want de cv-installatie hoeft op deze manier zelf minder water op te warmen. En dat bespaart nogal wat gas. 

Van grijs naar groen

Er is nog een manier waarop je flink kunt besparen op gas. En voor velen is het een manier waaraan niet meteen wordt gedacht: overstappen van grijze naar groene stroom. Waarom dat slim is? Om grijze stroom op te wekken wordt gas gebruikt als bron. Dat is nu juist wat we niet meer willen in Nederland. 

Groene stroom dus. Dat is een verstandige én duurzame keuze. Wil je helemaal zeker weten dat je de juiste en groenste stroom afneemt? Kies dan voor stroom die 100% in Nederland wordt opgewekt. Die wordt bijvoorbeeld geleverd door Greenchoice. Er zijn meer energieleveranciers die écht groene stroom leveren. Vergelijk ze hier en maak de groene stap naar duurzaam besparen op gasverbruik.