Zo vind en kies je een energieleverancier!
Wil jij je maandlasten verlagen en zoek je daarom een nieuwe energieleverancier? Wil je overstappen maar doe je dat voor het eerst? Wij maken het je makkelijk en zetten op een rij waar je zoal rekening mee moet houden. En weet: het gaat makkelijker en sneller dan je wellicht denkt!
Overstappen van energieleverancier is eigenlijk heel makkelijk. Er zijn wél wat zaken waar je rekening mee moet houden. Die zetten wij hier voor je op een rij. Kies je voor het eerst een energieleverancier? Met onderstaande tips heb jij zo een nieuwe energieleverancier gekozen.
Energieleverancier kiezen? Zo doe je dat
De eerste stap is het vergelijken van de tarieven van verschillende energieleveranciers. Bekijk de tarieven en bereken daarmee wat de totaalprijs is bij jouw energieverbruik. Houd daarbij ook rekening met bijkomende kosten zoals transport, energiebelastingen, vastrecht en btw.
Ook belangrijk: bekijk welke energieleveranciers groene stroom stroom leveren. Je kiest immers voor een nieuwe leverancier, dan is het slim en goed om ook duurzaamheid hoog op je wenslijst te zetten. Dan draag je meteen je steentje bij aan de energietransitie en klimaatdoelen.
De voorwaarden, die moet je ook in de gaten houden. Lees ze, want dan sta je straks niet voor onaangename verrassingen. Er wordt je wellicht een mooi actietarief aangeboden, maar hoe lang geldt dat tarief; wat ga je betalen na de actieperiode? En hoe zit het met betaalwijzen; wellicht zitten er aan bepaalde betaalwijzen kosten verbonden. Kies dus de contractvorm die bij je past, dan zit je goed.
Gebruik een energievergelijker!
Goed nieuws: bovenstaande stappen kun je allemaal voor je laten doen. Heel eenvoudig, door een energievergelijker te gebruiken. Die rekent alles voor je uit. Liever zelf doen? Dat kan natuurlijk ook, maar met een vergelijkingstool maak je het jezelf echt een stuk makkelijker.
Klaar met vergelijken en heb je jouw energieleverancier gevonden? Geef dan de meterstanden door aan je leverancier. Slimme tip: bewaar voor jezelf een kopie van de meterstanden, dan kun je straks de meterstanden op het contract controleren. Zo weet je zeker dat je nieuwe termijnbedrag ook echt klopt.
Welk contract kies ik?
Je kunt kiezen uit verschillende contractvormen. Het ene contract is niet per definitie beter dan het andere. Weeg alle voor- en nadelen tegen elkaar af. Welk contract je kiest hangt af van jouw wensen en situatie.
Een energiecontract voor onbepaalde tijd: het voordeel is dat je alle vrijheid hebt om over te stappen, wanneer jij dat wilt. Het nadeel is er geen interessante welkomstkortingen zijn. Geen directe korting dus.
Een energiecontract voor bepaalde tijd met vaste tarieven: het voordeel is dat je voor een vastgestelde periode vaste tarieven betaalt. Je weet dus waar je aan toe bent. Ook krijg je vaak een hoge welkomstkorting. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van de actuele energieprijzen. Als de tarieven later dalen dan kan een contract voor onbepaalde tijd dus voordeliger blijken.
In de praktijk blijk dat je het meest bespaart met een jaarcontract met vaste tarieven en een welkomstkorting. Het contract loopt af, dus je moet na een jaar wel weer een nieuw contract afsluiten. Dat is natuurlijk ook een mooi moment om weer te gaan vergelijken en wellicht nóg meer te besparen!