Ga naar overzicht

Zonne-energie kopen van je buren

16-04-2016 11:53

Zelf opgewekte zonne-energie delen met medebewoners in de regio. Sinds kort is het mogelijk via de energiemarktplaats van Vandebron. Het platform koppelt particuliere opwekkers van zonne-energie aan elkaar waardoor lokale zonnecollectieven ontstaan. 

Energiemarktplaats van VandeBron

Volgens Vandebron zijn zij wereldwijd de eerste die op deze manier het delen van zonne-energie mogelijk en bereikbaar maakt. De nieuwe dienst, het Zonnecollectief, wordt in fases geïntroduceerd, waarbij afgelopen week het startschot werd gegeven in de regio’s Zwolle, Nijmegen, Eindhoven, Groningen en Terschelling. Het doel? Een betere prijs voor zonne-energie en meer zonnepanelen in Nederland. 

Zonne-energie delen: eenvoudig en eerlijk

De eerste test van het duurzame concept vonden begin dit jaar plaats op Terschelling. Dat was meteen zo succesvol dat binnen enkele weken de zonne-energie al werd gedeeld onder de bewoners van het waddeneiland. De afnemers betalen de volledige stroomprijs, welke eveneens volledig te goede komt aan het huishouden dat de zonne-energie levert. Een eenvoudig én eerlijk concept dus.

Duurzame energie bundelen

Met bijna 350.000 huishoudens die zelf energie opwekken met zonnepanelen is het initiatief bijzonder waardevol voor Nederland. Bovendien is het door het Zonnecollectief mogelijk om energie te delen zonder tussenkomst van een officiële tussenpersoon of organisatie. Dat maakt het bijzonder bereikbaar en aantrekkelijk.

Chiel van Leeuwen van Vandebron: “De meeste huishoudens met zonnepanelen produceren maar een beetje over, zelden genoeg om een ander huishouden op aan te sluiten. Door een boel daken in een regio te bundelen, is er wel genoeg duurzame energie die andere huishoudens kunnen kopen. Een soort virtuele energiebron.”

Bron: Duurzaambedrijfsleven