Je eerste energiecontract?

Verhuis je vanuit je studentenwoning naar je eerste appartement, ga je met je partner samenwonen, vertrek je vanuit je ouderlijk huis of gaan je partner en jij uit elkaar en krijg je een andere woning? Dan sluit je een compleet nieuw energiecontract af op je eigen naam. Het loont echter wel om op voorhand energiecontracten met elkaar te vergelijken. 

Starter op de woningmarkt

Als starter op de woningmarkt moet je veel dingen (voor het eerst) regelen, zoals de hypotheek op je nieuwe huis, een scala aan verzekeringen en de inrichting... Maar vergeet ook zeker niet om de tijd te nemen voor het afsluiten van een energiecontract dat bij je past. Met onze energievergelijker kun je eenvoudig alle energieleveranciers met elkaar vergelijken om de beste keuze te maken. Bij het vergelijken zie je dat je uit een groot aantal verschillende energiecontracten kunt kiezen. Dat roept een aantal vragen op; voor welke energieleverancier kies je? Wil je de kosten zo laag mogelijk houden, of hecht je vooral waarde aan de duurzaamheid van de energie? 

Looptijd energiecontract

De meeste energiecontracten worden voor een bepaalde periode afgesloten. Meestal kun je daarbij kiezen uit contracten voor 1, 2, 3 of 5 jaar. Over het algemeen geldt dat energiecontracten voor onbepaalde tijd het duurst zijn en 1-jarige contracten juist het goedkoopst. Loyaliteit loont in dit geval dus niet. Na afloop van een contract voor bepaalde tijd, verval je automatisch in een contract voor onbepaalde tijd, waarbij je terugvalt op de reguliere tarieven die een leverancier hanteert, en dus niet langer profiteert van het actietarief. Jaarlijks overstappen is dus in de meeste gevallen voordelig.

Vast of variabel contract?

Bij een energiecontract kun je kiezen voor tarieven die gedurende de looptijd van het contract vast blijven staan. Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent. Je kunt echter ook kiezen voor energietarieven die eens in de zoveel tijd (meestal twee keer per jaar) veranderen. Het voordeel hiervan is dat je kan profiteren als de prijzen op de energiemarkt omlaag gaan, maar het kan natuurlijk ook voorkomen dat de prijzen juist gaan stijgen. Over het algemeen zijn contracten met vaste energieprijzen het voordeligst.

Goedkoop of duurzaam?

Tot slot moet je de keuze maken tussen grijze en groene energie. Grijze stroom is doorgaans iets goedkoper dan groene stroom, maar is ook een stuk schadelijker voor het milieu. Indien je kiest voor groene energie, draag je ook meteen bij aan een beter milieu!

  1. Vul op onze website de energievergelijker in. Vermeld hierbij je postcode, huisnummer en geef aan dat je nu nog geen energieleverancier hebt.
    Je weet natuurlijk nog niet hoeveel energie je gaat verbruiken. Daarom hebben we schattingen gemaakt. Later kan je altijd nog je voorschot wijzigen.
  2. In de vergelijker kun je tevens aangeven wat je belangrijk vindt in je energiecontract, bijvoorbeeld de looptijd of de duurzaamheid van je contract.
  3. Geef bij het invullen van je gegevens aan dat je de nieuwe bewoner bent. Je kunt dan de datum van de sleuteloverdracht invullen. Probeer minimaal twee weken voor oplevering van de woning een energieleverancier te kiezen. Ligt de datum van de sleuteloverdracht in het verleden of in de zeer nabije toekomst? Vink dan aan dat de levering binnen 14 kalenderdagen gestart mag worden.
  4. De aanvraag wordt nu in gang gezet. Je zal zo spoedig mogelijk een bevestiging van ons én van de leverancier ontvangen.