De goedkoopste energieleverancier voor jou

Indien je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier, dien je bij het vergelijken van leveranciers te letten op een aantal zaken. Zo hanteert bijvoorbeeld niet elke energieleverancier hetzelfde energiecontract. 

Contractsoorten

Energieleveranciers kunnen op verschillende manieren een energiecontract opbouwen. Denk hierbij aan vaste en variabele tarieven; bij een contract met vaste energietarieven staan de tarieven vast gedurende de looptijd van het contract, bij variabele energietarieven kan de leveringsprijs variëren gedurende de looptijd van het contract. Variabele tarieven kunnen dus stijgen, maar ook dalen ten opzichte van het vaste tarief. Bepaal voor jezelf of je liever voor de zekerheid van een vaste prijs gaat, of de mogelijkheid om van (mogelijk) lage energietarieven te genieten. 

Daarnaast kan een ogenschijnlijk goedkope leverancier zelf ook verschillende typen contracten aanbieden. Zo kan een energieleverancier met een bepaalde contract ook echt de goedkoopste zijn, maar bij een andere contractvorm juist één van de duurste aanbieders zijn. Het is dus van belang dat je voordat je gaat vergelijken, voor jezelf helder hebt naar wat voor energiecontract je op zoek bent. Alleen dan kun je weloverwogen op zoek naar de goedkoopste energieleverancier.

Welkomstkortingen en actietarieven 

Ook de welkomstkorting heeft invloed op de totale energieprijs van een energiecontract. De meest voordelige energieleverancier kan, door hoge kortingen die zijn verwerkt in de energieprijs, erg aantrekkelijk lijken. Toch kan het echter voorkomen dat er bepaalde actievoorwaarden voor deelname gelden, waardoor er een gedeelte van de korting komt te vervallen. Zo kan een andere leverancier uiteindelijk alsnog als goedkoopste uit de boot komen. Onze tip: reken je totale jaarlijkse kosten uit inclusief kortingen waar je recht op hebt. Zo kies je vervolgens eenvoudig de goedkoopste leverancier.

Transportkosten

Tot slot zijn ook de transportkosten van invloed op de juiste keuze. Je betaalt de transportkosten aan je netbeheerder, die deze soms afzonderlijk van de (variabele) stroomkosten berekent. Bekijk in de contractvoorwaarden van de leverancier van jouw keuze of transport bij de variabele kosten zijn inbegrepen. Bij de overgrote meerderheid is dit inmiddels het geval, maar om ongewenste verrassingen te voorkomen is dit een punt van aandacht om mee te nemen in jouw vergelijking.

 

Goedkoopste energiecontract 

Doordat je rekening moet houden met een aantal zaken bij het vinden van het voor jouw goedkoopste energiecontract, kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is de zoektocht niet zo moeilijk als het lijkt. Wij helpen je graag met vergelijken van energieleveranciers en het juiste energiecontract vinden. Met behulp van de eindafrekening van jouw huidige energieleverancier breng je in kaart wat je jaarlijks verbruikt aan gas en stroom en welk bedrag je hier voor kwijt bent. Vervolgens vul je jouw verbruik in in onze Energievergelijker. Hierdoor krijg je een overzicht van de kosten bij iedere aanbieder, waarbij reeds rekening is gehouden met jouw situatie en je persoonlijke verbruik. Easy!