Belangrijk bij overstappen energie

Overstappen van energie is helemaal niet moeilijk, maar het is wel belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Verlaagjemaandlasten.nl legt uit waarop je moet letten, zodat jij alles uit je overstap haalt.

Switchen van energieleverancier: hoe werkt het?

Hieronder geven we de punten weer die van belang zijn om het switchen van energieleverancier soepel te laten verlopen.

Jaarverbruik opvragen voor het overstappen

Allereerst is het zinvol je jaarverbruik op te vragen. Als jij je exacte jaarverbruik invoert, kan er een nog betere vergelijking gemaakt worden. Neem contact op met je huidige energieleverancier voor inzicht in je jaarverbruik. Laat je het betreffende veld leeg? Dan maakt de vergelijker automatisch een realistische schatting van je verbruik.

Check huidige contract voordat je gaat switchen

Check je huidige contactsoort, want in sommige gevallen loop je het risico je oude leverancier een opzegvergoeding te moeten betalen of een eventuele welkomstpremie mis te lopen als je te vroeg overstapt. Let op bij een contract voor bepaalde tijd (met einddatum): je kunt het beste vanaf 2 maanden voor de vervaldatum je overstap aanvragen. Bij een contract voor onbepaalde tijd (maandelijks opzegbaar) kun je direct overstappen.

Vaste of variabele prijs?

Bij het vergelijken van de energieleveranciers loont het om te kijken of zij een vaste of een variabele prijs hanteren. Een vaste prijs biedt het voordeel dat je weet waar je aan toe bent: voor de periode van het contract blijft het leveringstarief gelijk, ook al wordt de algemene energieprijs hoger of lager. Ga je een variabele prijs betalen? Dan kan het leveringstarief wijzigen tijdens de looptijd van je contract. Na afloop van je contract betaal je bovendien doorgaans weer de standaardtarieven. Doorgaans ligt het vaste tarief hoger dan het variabele, omdat de energieleverancier dan minder risico loopt.

Verrekening kortingen op meerjarige contracten

Via onze vergelijker profiteer je onder meer van kortingen op de energieprijs. Let er bij meerjarige contracten goed op hoe de leveranciers de korting verrekend hebben. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden: een eenmalige korting, speciale actietarieven, een laagste prijsgarantie, enzovoorts. Kom je in aanmerking voor een van de kortingsacties van energieleveranciers? Houd er rekening mee dat de energieleveranciers variabele tarieven

Geef je meterstanden door

Om je overstap compleet te maken, is het erg raadzaam je meterstanden door te geven aan je nieuwe energieleverancier. Dit komt niet alleen een correcte afhandeling met je oude leverancier ten goede, maar het stelt je nieuwe leverancier in staat om nauwkeurig het termijnbedrag te bepalen dat je maandelijks betaalt. Geef je je meterstanden niet door? Dan moet je nieuwe leverancier een schatting maken van je verbruik en loop je het risico een verkeerd termijnbedrag te betalen. Dit kan ertoe leiden dat je aan het eind van het jaar onverwacht een boel geld moet bijleggen op je energierekening.